neděle 31. ledna 2016

cyklostezka Varhany

Dneska jsme se vydali na menší procházku a nestačila jsem věřit svým očím. Nedaleko Kamenického Šenova jsme totiž objevili cyklostezku Varhany (o které jsem doteď nikdy neslyšela).
Jde o cyklostezku dokončenou v roce 2013 na trase zrušené železniční trati z České Lípy do Kamenického Šenova. Zbytky původní trati jsou na některých místech ještě vidět, občas se cyklostezka zařezává hluboko do terénu, v Mistrovicích jsme procházeli kolem bývalého nádraží, na kterém je ještě starý nápis, ovšem z domu už má někdo zřejmě pěknou chalupu :-)





Původně byla tahle trať složená z několika částí, které byly součástí různých tratí a většinou byly vybudovány ještě v 19. století. Mezi Kamenickým Šenovem a Českou Lípou existovala soukromá dráha „Lokalbahn Böhmisch-Leipa – Steinschönau“. Jejími akcionáři byli místní podnikatelé (statkáři a šenovští skláři), obce Nový Oldřichov, Mistrovice, Častolovice a města Česká Kamenice a Česká Lípa. 
Trať bývala pověstná nejen svými sklony, ale také například sněhovými kalamitami; mnohokrát musely být vlaky z několikametrových závějí doslova vyhrabány. V obou těchto „disciplínách“ dráha v Čechách neměla konkurenci.
V červenci 1979 vydalo Federální ministerstvo dopravy rozhodnutí, že dnem 30. září 1979 ruší část celostátní dráhy Česká Kamenice - Česká Lípa Střelnice v úseku Kamenický Šenov dolní nádraží - Česká Lípa Střelnice a zastavuje k témuž dni osobní dopravu na zbývajícím úseku Kamenický Šenov dolní nádraží – Česká Kamenice. Oficiálním důvodem byly trvale nízké přepravní výkony.

Z cyklostezky jsme odbočili na vrch Rozsocha (583 m n.m., též zvaný Sustach - Sustrich - Sustrichberg). Jde o skalnatý vrch, částečně zalesněný, na vrcholku a okrajových svazích jsou mrazové sruby a srázy čedice se sloupkovitou odlučností. Výhled na panoráma Českého Švýcarska a část Českého středohoří a Lužických hor. 

/rozsocha zdálky/
 
+ tady jsou dva výhledy směrem ke Středohoří- úplně vlevo je vidět Sedlo a někde uprostřed by měla být Buková hora..


 Tady je to víc posunuté doprava k Lužickým horám, vpravo je vidět Růžák.


Pod lesem na severozapadnim svahu Kameníku u silnice mezi Kamenickým Šenovem a Slunečnou byl v roce 1898 postaven honosný hostinec, zvany Oberwald (= Horni les), který se brzy stal hojně navštěvovaným výletním místem. K jeho oblibě přispěla mimo jiné pohodlná a nenáročná přístupová cesta. Restaurace nabízela prostorný jídelní a taneční sál pro 600 hostu, parkově upravené okolí, a hlavně nádherný výhled z dřevěné vyhlídkové věze. V listopadu 1915 celý komplex vyhořel, ale brzy byl na jeho místě postaven hostinec nový, i když už méně výstavný a bez rozhledny. Ten pak sloužil až do roku 1949, kdy vyhořel také. Dnes z něj zůstaly jen nepatrné zbytky základu, zarostlé křovinami.



Žádné komentáře:

Okomentovat