sobota 16. ledna 2016

okolo Litoměřic

Na jedné z prvních zasněžených tůr (vlastně letos úplně první) jsme se vydali do Litoměřic. 
Prošli jsme kusem města a zamířili na Radobýl. Moc sněhu nebylo..






Vrch Radobýl (399 m n. m.) je přírodní památkou s těžbou odkrytým severojižním profilem s dobře vyvinutou sloupcovitou odlučností čedičové horniny a uspořádáním sloupců v různých směrech. 
Známý je vrchol s křížem, odkud jsou parádní rozhledy.


 /Lovoš, za ním Milešovka a Kletečná, dole Žernosecké jezero/


 /vinice nad řekou, Kalvárie, vzadu Středohoří/



Snad poprvé v životě jsem byla i na straně, kde je vidět odkrytý profil (je to bývalý lom).






Z novodobé historie je Radobýl spojený hlavně s jménem Karla Hynka Mácha. Ten si Radobýl při svém krátkém pobytu v Litoměřicích oblíbil a také odtud uviděl požár v Litoměřicích, který se mu stal osudným.
Po několika dnech umírá na choleru anebo zápal plic. Máchův život se uzavírá a podobá se antické tragédii: je pohřben 8. listopadu, ve stejný den, kdy se měl v Praze ženit. V kapse jeho kabátu pak našli zmuchlaný papír s poslední básní, kterou složil v osudový den právě na Radobýlu.

Pod Radobýlem a sousední Bídnicí vybudovali nacisté za druhé světové války utajenou podzemní továrnu určenou pro zbrojní výrobu. Jedná se o prostorově rozsáhlý komplex podzemních prostor v celkové délce (která je ale odhadována pouze velmi přibližně) 25 až 30 kilometrů. Jde o největší podzemní továrnu z dob druhé světové války na českém území


Po cyklostezce jsme prošli do obce Knobloška, před kterou jsou tři malé pěkné kopečky (na mapě ani nejsou pojmenované). Vypadají ale efektně a je z nich pěkný výhled.

 /Kalvárie, Kamýk a nad ním Plešivec/





Po neznačené cestě jsme se od silnici vydali směrem na Plešivec, ale až nahoru jsme nešli. Vrchol jsme podešli a pokračovali dolů po loukách do Miřejovic a zpátky do Litoměřic.

Cestou jsme se zastavili u zajímavého místo. Uprostřed lesa jsou dva pomníčky z roku 1811. Je to místo, kde byl v tomhle roce zabit lesník, který přistihl pytláky při činu. Jeho věrný pes, jezevčík Rullmann, zde prý uhynul steskem po boku svého pána.




Žádné komentáře:

Okomentovat