sobota 2. ledna 2016

Český Dub a okolí

Na silvestra jsme se vydali na krátkou procházku z Vrtek směrem k Hlavici. U Malé Mohelky je pěkný statek (nebo bývalý mlýn?)


se starým ukazatelem eventuelně hraničním kamenem. víc informací se mi nepodařilo najít.


Kousek před obcí Hlavice se ukázal i pěkný výhled na Ještěd.


Český Dub jsme navštívili při novoroční procházce. Je to město, které patří k nejstarším sídlům v severních Čechách. Vzniklo při kupecké stezce jako tržní osada. Asi nejvýznamější památkou je johanitská komenda, jejíž založení se přičítá Havlovi I. z Lemberka a jeho ženě Zdislavě. Ta byla přestavěna na zámek, který byl téměř celý zničen při požáru v roce 1858. Jeho východní křídlo bylo počátkem 20. století upraveno rodinou továrníka Schmitta do dnešní podoby.
Na náměstí Bedřicha Smetany (Smetana sem jezdil za matkou a sestrou) je Mariánský sloup z roku 1723 připomínající morovou epidemii.
Radnice byla postavena roku 1565 v renesančním slohu za Jana z Oprštorfu a několikrát přestavěna, naposledy v roce 1907, kdy vznikla přístavba s obřadní síní a novým vstupem.



Sousoší U Tří svatých na kraji města je z roku 1714 a dle všeho pochází z dílny Matyáše Brauna. Centrální postava je personifikací víry, po stranách stojí sv. Jan a sv. Pavel. Podobná sousoší jsou také v Hodkovicích nad Mohelkou a Osečné.


Naše cesta vedla kolem sloupových božích muk zvaných sloup u sv Jana pochazejících pravdepodobne ze 17. stoleti, maji upominat na smrt katolickeho kneze.


Došli jsme do Letařovic, kde je pěkný kostel sv. Jakuba Staršího, zbarokizovaná původně gotická stavba. V rohu hřbitova se nachází kostnice s oltářem z lidských kostí z konce 18. století (ten jsme ale neviděli).



Žádné komentáře:

Okomentovat