pondělí 11. ledna 2016

krátký výlet do okolí Chlumce

Dneska bylo opravdu hnusně- celý den mlha, že nebylo vidět víc než na 200 metrů, občas mrholení, no prostě krása.
Abychom se alespoň trochu prošli, vydali jsme se na krátkou procházku po okolí Chlumce. Vyšli jsme z centra, kde je sice kostel, ale jinak skoro nic.
Když se jsme ale popošli jenom o kousek výš, vystoupali jsme na vrcholek Horka, kde už to bylo celkem pěkné.

Slovo chlumec je zdrobnělina slova chlum, které se používá pro označení protáhlého kopce, zpravidla zalesněného. I tento fakt ukazuje, že dnešní název města úzce souvisí s kopcem Horkou.
Nahoře se nachází renesanční kaple Nejsvětější Trojice, kterou nechal vystavět v letech 1690-1691 nový majitel panství hrabě Jan František Kolovrat Krakovský jako vděk za ochránění jeho rodiny a poddaných před morovou nákazou, která se roku 1680 prohnala celým krajem.




Pod Horkou je asi nejznámější památka okolí Chlumce- památník bitvy, která tu proběhla roku 1813.
Po prohrané bitvě u Drážďan ustupovala spojenecká vojska směrem do českého vnitrozemí. Císař Napoleon I. Bonaparte vyslal za ustupující, tzv. Českou armádou své jednotky o síle 30 000 mužů pod velením generála D.R. Vandamma s cílem odříznout spojenecká vojska a obsadit Čechy. Spojenci pod velením ruského generála Ostermanna- Tolstého se však mezi obcemi Chlumec a Stradov postavili Francouzům na odpor.
V prudkých bojích toho dne padla téměř polovina z 12 000 obránců, těžce byl raněn i sám generál Tolstoj a zálohy se ztenčily na pouhých několik set mužů. Ovšem rozhodující bylo, že svá postavení spojenci udrželi. K večeru dorazily zbytky francouzských vojsk, a tak si byl Vandamme jist, že již nazítří spojence porazí. Během noci začala z Krušných hor vycházet česká armáda, která tak posílila oslabené sbory a mohla se zapojit do dalších bojů. 
Spojenecké pruské sbory pod velením  Kleista uzavřeli Francouze v obklíčení, francouzský velitel vydal okamžitě povel k ústupu a se svým sborem prchal do hor. Byl však zadržen na tzv. Asmanově louce nad Žandovem.
Zajetí generála Vandamma vypadalo dle dobových zdrojů asi takto :-) :






Na místě, kde se to stalo je nyní pomníček, více třeba zde
http://www.hrady.cz/?OID=3468


Tzv. Jubilejní památník (největší z mnoha různých pomníků a památníků v okolí) byl vybudován na náklady rakouské vlády, aby připomínal hrdinství spojeneckých vojsk. Návrh zpracoval architekt Julius Schmiedel z Prahy. Na umělém náspu s přístupovým schodištěm se na mohutném odstupňovaném kamenném základu tyčí do výše 26 m vysoký nahoru se zužující válec se sochou lva od sochaře Adolfa Mayerla. Stavbu památníku realizoval stavitel Antonín Plass ze sousedních Chabařovic. Fresky kopule stropu slavností síně uvnitř památníku jsou pak dílem Karla Krattnera. Památník byl slavnostně otevřen 29. srpna 1913, za přítomnosti představitelů mnoha národů.



V mlze byla bohužel viditelnost poněkud k ničemu...


Prošli jsme okolo bývalých zámeckých rybníků k dálničnímu mostu pro chodce zvaného Kočičí oči. Autoři lávky si za něj odvezli z hlavního města Lucemburska cenu European Steel Design Awards.


.
(to proč se mostu říká Kočičí oči je vidět právě z boku, ale odtud už fotku nemám)

Poté, co jsme dálnici podešli zpátky směrem k Chlumci jsme došli do míst, kde stával zámek.
Kolem roku 1780 nechala hraběnka Kolovratová-Thunová postavit v Chlumci nový zámek ve stylu pozdního baroka. Dne 29. srpna 1813 zde pobýval již zmiňovaný francouzský maršál Vandamme. Téměř dvěstě let žil svou historii, obklopen nádherným parkem, až za nevyjasněných okolností vyhořel a v 50. letech byl zbořen. V parku rostly mohutné stromy, domácí i cizí - buky, tisy, platany, liliovník, na hrázi letité duby.
Dnes se z něj dochovalo velice málo, ráz krajiny změnila důlní těžba a výstavba dálnice. Zůstal tu jen zámecký rybník a taky výklenková kaple s pramenem


Takhle vypadal zámek při pohledu od studánky, současný pohled do křovin jsem bohužel nevyfotila.


Žádné komentáře:

Okomentovat