neděle 7. srpna 2016

Hnězdno

Cestou domů jsme jako poslední polské město v krátkosti (poslední nákup a protažení se před nájezdem na dálnici) navštívili ještě Hnězdno. V zásadě jsme se jenom prošli kolem katedrály na náměstí a zpátky, ale i tak pěkné...
 
Hnězdno je položeno na pěti návrších v oblasti s mnoha jezery. V 10. století se stalo vůbec prvním hlavním městem Polska. Tuto skutečnost připomíná tzv. Piastovská cesta, která spojuje místa spojená s počátky polského státu. Řada historických památek se datuje až do doby knížete Měška I. a jeho přemyslovské manželky Doubravky, pražského biskupa sv. Vojtěcha či prvního polského krále Boleslava Chrabrého.

Hnězdno je rovněž známo jako místo, kde je vzdávána úcta sv. Vojtěchovi, druhému pražskému biskupovi, který zde byl původně pohřben. Při návštěvě Hnězdna není v žádném případě možné opomenout gotickou katedrálu ze 14. století, která obsahuje některé pamětihodnosti nevyčíslitelné hodnoty – patří mezi ně různé relikvie a také hrobka sv. Vojtěcha, k níž putují katolíci z celého světa. Katedrála byla svědkem korunovace prvních pěti polských králů (a ještě v r. 1300 se zde odehrála korunovace Václava II. na polského krále).







náměstí








Žádné komentáře:

Okomentovat