čtvrtek 4. srpna 2016

Malbork

Dnes (středa 3.8.) probíhalo balení a přesun (kupodivu hladký, pouze s jednou kolonou při opravě mostu těsně před cílem) na poslední pobytové místo, a to do Malborku.
Bydlíme sice na okraji města, ale pořád asi 2 km od hradu, takže se k němu budeme ještě  vracet. Nicméně dovnitř se asi nepodíváme, protože psům je vstup zakázán a Jess si netroufneme nechat na ubytování samotnou.

Křižácký hrad Malbork zaujímá plochu více než 250 000 m². Skládá se ze tří částí: Podzámčí, Středního Hradu a Vyššího Hradu. Je to největší gotická stavba na světě a současně také největší stavba z cihel na světě.
Řád německých rytířů zahájil stavbu hradu asi v roce 1274. Roku 1276 dostala městská práva osada, která vznikla při stavbě hradu. V letech 1309-1457 byl Malbork sídlem velmistra řádu a hlavním městem křižáckého státu.
Tvrz velmistra nebyla dobyta během obléhání polsko-litevskými vojsky pod vedením krále Vladislava II. Jagellonského po butvě u Grunwaldu v roce 1410. Během třináctileté války hrad koupil od námezdné posádky král Kazimír IV. Jagellonský, pak byl do roku 1772 jednou z rezidencí polských králů. Hrad byl poškozen během válek se Švédskem, dělení Polska, napoleonských válek. Od r. 1877 byl hrad rekonstruován K. Steinbrechtem až do jeho smrti v roce 1923, práce pokračovaly do roku 1945, kdy byl silně poškozen během bojů o město (uvádí se, že bylo zničeno až 50% areálu, východní část byla vyhozena do vzduchu). Rekonstrukce probíhá dodnes. V 50. letech místo rekonstrukce Starého Města byly ruiny rozebírány a stavební materiál se vyvážel pravděpodobně do Varšavy, což mělo negativní vliv na turistický rozvoj města, které má pouze hrad, ale bez historické městské části.
V roce 1997 byl hrad zapsán na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. /zdroj: wikipedie/

první den bohužel nebylo moc hezky, tak jsou fotky takové tmavé









Nejstarší a nejopevněnější částí celého areálu je Horní hrad (Zamek Wysoki) s dominantní hranolovou věží
 

Severněji ležící Střední hrad (Zamek Sredni) byl původně předhradím. Poté, co se hrad stal sídlem velmistra řádu, byla zde vystavěny hlavní reprezentativní prostory, které později využíval i polský král. 






 /opevněný most, co už dávno není/



a pro změnu zas jeden záběr Malborku, jak vypadal těsně po válce....


Na opačné straně města leží nádraží z roku 1852, které se dochovalo a je nádherně zrekonstruované.






Jak už je tu uvedeno, ze starého města mnoho nezůstalo. Mezi novou zástavbou se ale najdou pozůstatky té staré. Nepodařilo se mi všechno identifikovat, zůstaly dvě brány, radnice a docela dost budov, které vypadají jako původní úřady nebo škola. A samozřejmě řada normálních obytných domů.








radnice







Žádné komentáře:

Okomentovat