sobota 17. června 2017

Z Kralup do Nelahozevsi

Na dnešním výletě jsme s Jess tak trochu navázaly na jarní výlet asi před rokem, kdy jsme šly z Řeže do Kralup. Tentokrát jsme dojely vlakem do Kralup a pokračovaly dál do Nelahozevsi.
V Kralupech jsme se jenom krátce zastavily u novogotického kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava. 


Hned naproti němu je zajímavá socha Švejka s tváří Rudolfa Hrušínského odhalená teprve nedáno- 20. května 2017. Důvodem umístění sochy je to, že nedaleko odtud je někdejší kralupská drogerie šikovatele Jana Vaňka, Haškova přítele, jehož postava se vyskytuje i ve Švejkovi. U sochy má být i pamětní deska s textem: „Josef Švejk, válečný veterán, čekající na kralupského drogistu." Té jsem si teda ale nevšimla...


Potom jsme už vystoupaly na vyhlídku na Hostibejku. Vrch býval v minulosti dnem pravěkého moře, tvoří ho kladenské souvrství svrchního karbonu ve formě pískovců s podílem nestabilních zrn a slepenců. Za 2. světové války bylo do pískovcového bloku vytesáno několik protileteckých krytů, které se zčásti dochovaly dodnes.





Nedaleko vrcholu je zajímavý pomníček. Podle jedné z verzí příhody se na Hostibejku 7. května 1945 sešla jako obvykle parta kluků a když dole po silnici projížděla německá kolona, někdo z nich na ni vystřelil z revolveru. Na to se z kolony oddělila motorizovaná ozbrojená hlídka, která vyjela na náhorní rovinu až ke zděnému bunkru a chlapce zde ukryté postřílela, nejmladšímu bylo 17 let.


Dál cesta vedla po zelené značce k Lešanům. Stejně jako z Libčic do Kralup se jde po jakési náhorní planině, objevují se pěkné výhledy do okolí



A co tady vyrostlo na poli? :-)

Jedno z nejhezčích míst cestou- kaplička U sv. Jana pod rozkvetlými lípami


Nad Lešanama už se začaly objevovat první výhledy na zámek v Nelahozevsi. I se skladištěm paliv u Podhořan. Wikipedie říká, že to je centrální tankoviště ropy pro celou ČR, proudí sem ropa z ropovodů Družba a Ingolstadt.


 První pohled na zámek z kopce nad Nelahozevsí


Zámek je jedním ze skvostů české renesanční architektury. Od počátku 90. let opět patří roudnické větvi rodiny Lobkoviců.






Kousek nad Nelahozevsí, ve stráni je památník, který mě totálně překvapil- vůbec jsem vlastně netušila, že někde něco takového existuje :-)
Jde o památník zasnoubení císaře Františka Josefa I. s princeznou Alžbětou Bavorskou, u nás obecně známou jako Sissi. Památník je zrekonstrukovaný a nese desku s nápisem:"Na den slavného a radostného zasnoubení našeho nejmilostivějšího císaře Pána a pana Františka Josefa I. s nejosvícenější princeznou Alžbětou, Arcivévodkyní Bavorskou dne 24ho dubna 1854 na věčnou památku od malých dítek školy Nelahozeveské"



No a cestou na nádraží jsem už jenom v rychlosti vyfotila rodný domek Antonína Dvořáka, ve kterém je teď expozice Národního muzea.  V době, kdy dítka z místní školy přispívala na památník zasnoubení, bylo Antonínu Dvořákovi 13 let... tak možná patřil mezi ně :-)





Zdroj: http://www.denik.cz/stredocesky-kraj/bronzovy-svejk-bude-v-kralupech-nad-vltavou-hledet-na-vankovu-drogerii-20160925.html

Žádné komentáře:

Okomentovat