pondělí 26. června 2017

cyklovýlet z Adolfova na Cínovec

Dneska jsme jen tak odpoledne vyjeli na kola. Vyvezli jsme se teda na Adolfov a potom pohodlně po silničkách a cyklostezkách vyrazili na Cínovec a zpět.
Teda pohodlně- původně jsem očekávala, že trasa bude krásně po rovince, že tam přeci žádné kopce nejsou... no to jsem se teda docela spletla, hlavně cesta tam byla dost z kopce do kopce, žádná selanka to teda fakt nebyla.. ale tak dali jsme to, nebylo to dlouhé :-)

Z Adolfova jsme vyjeli po silničce směrem na Fojtovice, docela foukalo a otevíraly se krásné výhledy, jak na Komáří Vížku, tak do Německa..

první vyhlídka na Komárku


Na rozcestí u bývalých habartic je připomínka zaniklého pozdně barokního kostela Sv. Havla. Po roce 1945 nebyl kostel využíván k náboženským účelům a byl zahájen odvoz vybavení. Kostel vyhořel v lednu 1949 a v roce 1959 proběhla demolice kostela. Teď jsou v křoví vidět zbytky sutin a stojí tu pár chatek.





Takhle kostel vypadal /zdroj http://www.znicenekostely.cz /


O kousek dál se otevírá krásný pohled na Komárku, akorát v popředí s větníkama. Dočetli jsme se, že jde o elektrárnu Habartice II. a je tu od roku 2010 (nějak mi to neutkvělo, ale zas tak často se sem nedostanu)



pohled do Německa
Minuli jsme Fojtovice a dost nepříjemným stoupáním dofuněli na okraj Cínovce. Dost foukalo, nebylo zrovna vedro, ale u Dlouhého rybníka bylo přesto dost naháčů. My jsme si prohlédli barokní kostel Nanebevzetí panny Marie z 18. stolet s hřbitovem hned vedle.






Zinnwald (dnešní Cínovec) vznikl ve 14. století u dolů na cínovou a stříbrnou rudu. Právě těžba rudy měla pro osadu mimořádný význam. V roce 1885 získala obec statut hornického města. Vrcholu svého rozvoje dosáhl Cínovec kolem roku 1930, kdy se stal soběstačnou obcí, ve které prosperovaly rudné doly, továrna na kapesní svítilny, továrna na klobouky, aj.

Projeli jsme obcí a prohlédli si prostor bývalého dolu Cínovec. Bývala tu těžební věž a ruiny budov, které se obci podařilo nakonec získat a v roce 2011 zdemolovat. Zůstala jenom taková divná planina...




Naše cesta dál vedla k restauraci Pomezí a dál směrem na Komáří Vížku. Zastavili jsme se jenom krátce u bývalé hlubinné šachty Cínovec 2, uzavřena byla v roce 1990. Teď tu probíhá nový průzkum...



Odtud byla cyklostezka už pohodlná, takže za chvíli jsme byli na Komáří Vížce (německy Mückentürmchen). 
Původně na vrcholu stávala zvonice, která sloužila ke svolávání horníků z nedaleké Krupky do práce. Teď tady stojí kiosek, horní stanice lanovky z Krupky–Bohosudova a hotel s charakteristickou vyhlídkovou věží. Nám na výhledy stačilo místo s posezením před kioskem

Teplice a kus Středohoří


Poslední pohled na Komárku z Fojtovické pláně. Už zbývalo jenom dojet na silnici a po ní kousek zpátky do Adolfova.


Žádné komentáře:

Okomentovat