úterý 5. září 2023

Křtiny

Ve čtvrtek den bylo vedro o něco málo menší, tak jsem se rozhodli pro krátký pěší výlet. Autobusem jsme dojeli do Křtin, kde jsme si samozřejmě prohlédli zdejší poutní kostel Panny Marie.


Kostel s dominantní centrální kupolí vysokou 30 m byl postaven v letech 1718-44 na místě dvou starších gotických kostelů (zvaných „český a německý“) podle projektu slavného barokního architekta J. B. Santiniho. Jedná se o jeho největší stavbu na půdorysu řeckého kříže. Kostel je mnohými odborníky označován za nejkrásnější barokní stavbu v České republice. 

barokní zámek z roku 1750 je hned za kostelem

Vedle kostela se nachází ještě zámek se zámeckou zahradou, z které se dá kostel vidět ze všech stran. Od roku 2013 se v zahradě nachází také sousoší sv. Cyrila a Metoděje od Bedřicha Vašíka.


podle pověsti svatí Cyril a Metoděj křtili ve zdejším údolí

Původní poutní kostel Panny Marie patřil k nejstarším moravským poutním místům. Nahrazení středověkého areálu monumentální barokní novostavbou zadal opat zábrdovického kláštera v roce 1718 Janu Santinimu. Ten na vrcholu svých tvůrčích sil navrhl rozsáhlý poutní komplex, který se stal skutečnou barokní perlou Moravy. Celá stavba však byla dokončena až dlouho po Santiniho smrti v roce 1750, a to včetně změn, k nimž bylo přistoupeno především z úsporných důvodů. 


Centrální dispozice kostela je situována na půdorysu řeckého kříže vetknutého do soustředných kružnic. Ramena kříže se pak ve výšce kleneb propojují v jasných křivkách dynamického baroka. Jako vždy, hraje i zde u Santiniho vrcholný význam světlo, jeho průchod prostorem a modelace jednotlivých stavebních prvků vnitřního prostoru. 



Původní Santiniho projekt byl navržen bez osové průčelní věže s vysokými mansardovými střechami a s druhou boční kaplí sv. Josefa. Ta měla spolu se stávající kaplí sv. Anny centralizovat celý areál a uzavřít prostor v horizontální i vertikální dispozici. Kaple sv. Josefa však postavena nebyla. Vlastní rezidence byla koncipována jako velká a náročně řešená zámecká budova.



I ve své redukované podobě je křtinský areál pozoruhodně vynalézavým a vyhraněným architektonickým dílem včetně jednoznačného včlenění do krajinného prostoru.



v ambitu je řada obrazů od vděčných poutníků, na řadě z nich je vidět vesnice odkud poutníci přišli; taková trochu dojemná přehlídka lidové tvořivosti

Po prohlídce kostela jsem zašli na oběd do místního hostince U Farlíků. Moc pěkné místo, taková tradiční prvorepubliková hospoda, která si na nic nehraje.

historický hrací automat v hospodě

Naše trasa dál vedla po žluté turistické značce k rybníku Olšovec u Jedovnice. Což bylo další příjemné koupací místo...

vychytaná závora, cyklista nebo chodec ji nemusí obcházet... když se teda trefí :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat