pondělí 9. září 2024

Lipsko- dál od centra

Kromě úplného centra jsem se vypravila i trochu dál. Nová radnice se teda vlastně ještě nachází v historickém centru ohraničeném dopravními tepnami, ale už je na jeho okraji. 

Nová radnice je hlavně obrovská a působí jako takový monumentální hrad. Byla postavena podle předlohy Hugo Lichta v historizujícím slohu v letech 1899 - 1905 a je dodnes je sídlem městské rady.



Nedaleko Nové radnice jsem se zašla ještě podívat na Simsonplatz, kde se nachází (opět monumentální) budova Nejvyššího správního soudu (Bundesverwaltungsgericht) z konce 20. století, která hodně připomíná slavný berlínský Říšský sněm.

jedním slovem impozantní

Jenom o kousek dál jsem při stejné večerní procházce narazila na novogotický kostel sv. Petra z roku 1882, taky to není žádný drobek...

Další zajímavou budovou na hranici centra města je velkolepá budova hlavního vlakového nádraží z roku 1915, jeden z vůbec největších železničních terminálů v Evropě. Má 21 kolejí a nástupiště č. 24 ukrývá několik historických vlaků. Trochu mě překvapilo, že v Lipsku se s tím vůbec nemazali a v podzemních podlažích na nádraží navázali velké nákupní centrum. Ono to vlastně má logiku, je tu spousta míst k občerstvení a člověk tu může zabít čas při čekání na vlak.




Poměrně moderní Augustusplatz, přes který jsem často projížděla tramvají nebo tady přestupovala, je největší náměstí Lipska. Jeho dominantou je univerzitní budova a památník bojovníků za svobodu, který připomíná události z roku 1830. 

výsek náměstí s Krochovým domem, prvním výškovým domem ve městě z roku 1927 a Lipskou operou vpravo

Na náměstí se taky  nachází Mendebrunnen, což je kašna pojmenována po německém sochaři Johannu Joachimovi Winckelmannovi. 


moderní budova lipské univerzity

V blízké uličce do centra se nachází bronzová socha od sochaře Halle Bernda Göbela
nazvaná Untimely Contemporaries. Má ukazovat lidské nedokonalosti.

Poslední den jsem se ještě zašla podívat na známé muzeum a památník zvaný „Runden Ecke“ (kulatý roh). Tento památník je věnován dokumentaci historie a činnosti Stasi, bývalé východoněmecké tajné policie. 

Poslední den návštěvy jsem se vypravila k památníku bitvy u Lipska, to jsem prostě nemohla vynechat. 

Památník Bitvy národů v Lipsku připomíná jednu z největších bitev v evropských dějinách. Stojí na místě, kde se v roce 1813 odehrála rozhodující bitva napoleonských válek, v níž proti sobě stála tehdy rozdělená Evropa. Na jedné straně šlo o tehdejší Prusko, Rusko (oba původní spojenci Francie) a Rakousko, na straně druhé Francie vedená Napoleonem. Napoleonova armáda byla poražena, což v podstatě to znamenalo konec napoleonského dobývání Evropy, neboť krátce nato skončil Napoleon ve vyhnanství na Elbě. Při stém výročí vítězství byl v blízkosti bojiště postaven tento vskutku velkolepý 91 metrů vysoký památník, který připomíná 54 tisíc obětí. Jde vůbec o největší válečný památník v Evropě. Vstup do krypty chrání desetimetrové sochy rytířů a ochoz slouží jako vyhlídka. 

památník proti slunci



archanděl Michael


Vnitřek budovy se vyznačuje především neskutečným množstvím schodů, které je třeba vylézt a zase slézt. Ono to z dálky tak vysoké nevypadá, ale je..




Hned vedle památníku se nachází největší hřbitov v LipskuSüdfriedhof, Hřbitov byl založen v roce 1886, budova uprostřed je krematorium.




Napoleonův psací stůl







Žádné komentáře:

Okomentovat