úterý 1. října 2024

PPPP- Pár procházek po Praze

Ve slunečném pondělním odpoledni jsme se vypravili do botanické zahrady v Praze Malešicích. 

Tahle botanická zahrada je poměrně neznámá, o to je ale zajímavější.

Školní botanická zahrada byla založena kolem roku 1920 a slouží především pro výuku žáků. Pro veřejnost je však přístupná. Kromě venkovních ploch o rozloze 11 ha se zde nachází tropické i hospodářské skleníky, kde roste více než 5 200 taxonů rostlin.



V zahradě je řada vodních prvků a v největším rybníku je zřejmě obrovské množství pořádně vykrmených kaprů, kteří návštěvníky téměř pronásledují a loudí o jídlo. Když jsme přišli k rybníku z druhé strany, připlaval si nás prohlédnout jejich "kápo"- fakt obrovský kapr a hlavou, která působila skoro lidsky (a taky trochu děsivě).



Když jsme potom rybník obešli z druhé strany, objevili jsme množství dalších kaprů všech velikostí a barev. Taky loudili....


Zahradou jsme pak prošli až dozadu ke skleníkům. Cestou jsme míjeli řadu všemožných stromů,  palem a keřů. Skleníky ani žádné jiné vnitřní prostory přístupné nejsou, ale okny je tam vidět spousta kaktusů i jiných rostlin.

bambusový háj


Od skleníku jsme vystoupali k Jiráskově vile. 

V těchto místech bývaly původně pastviny, na kterých se nacházelo i několik staveb. Reprezentativní objekt tu vybudoval až v roce 1889 Rudolf Engbert, který zde vystavěl pseudorenesanční zámeček s terasou. Tuto honosnou vilu koupil začátkem 20. století komorní rada a průmyslník Antonín Jirásko, majitel největšího pražského obchodu uhlím a vysočanské továrny na nábytek, zámku Bílé Poličany, statků s polnostmi a lihovaru. Antonín Jirásko roku 1920 pověřil Františka Thomayera, význačného zahradního architekta, zakladatele parku na Karlově náměstí i řady dalších parků v Praze, ve Vídni a v Paříži, založením parku. Park byl osázen vzácnými dřevinami, z nichž část přežila až do dnešních dnů. 

Za války tu bylo velitelství gestapa a vojenský lazaret, na konci války byly odvezeny veškeré dokumenty týkající se domu, za války a po válce zmizela i původní sochařská výzdoba. V roce 1947 byla vila vyvlastněna a vznikla tu zahradnická škola, potom byla zahrada využívána k pěstebním účelům, od roku 1990 je tu opět školní botanická zahrada




Místní pávi se zdržovali kolem lesklého auta a trávili svůj čas tím, že si prohlíželi svůj odraz.


staré skleníky


Další dva rybníky jsem pak vyfotila v neděli při průchodu Stromovkou.



Žádné komentáře:

Okomentovat