neděle 1. listopadu 2015

Jizerky- Josefův Důl, Kristiánov, Černá hora, Sněžné věžičky, Čihadlo

Na první výlet do Jizerských hor jsme zvolili trasu přes nádrž Josefův Důl do Kristiánova, a dál po červené na vrcholy Černé hory a Sněžné věžičky.

Nádrž Josefův Důl je největší a zároveň nejmladší přehrada v Jizerských horách. Byla vybudována v letech 1976 až 1982 a slouží jako zásobárna pitné vody.



Okolo přehrady jsme prošli po cyklostezce až na Kristiánov.
Zde kdysi stála osada a sklářská huť (1775 - 1887) založená sklářem Johannem Leopoldem Riedelem. Kolem huti postupně vznikla osada, roku 1780 byl na Kristiánově vysvěcen hřbitov, od r. 1846 měla samota vlastní školu, duchovního. V 1882 se sklář Riedel - pravnuk zakladatele- z Kristiánova vystěhoval a pět let na to, 7. srpna 1887, Kristiánov vyhořel. Zůstala jen myslivna, která stojí dodnes, panský dům a sklářská hospoda - Liščí bouda, ve které je dnes Sklářské muzeum. Panský dům shořel r. 1938 při mobilizaci. Zůstal také hřbitov kde vedle sebe odpočívají sklářští dělníci i členové rodiny Riedelů.




Nedaleko odbočky na Černou horu (1085 m.n.m.) jsme se napili z pramene Jizerské Kamenice.



Černá hora je vlastně dvojvrchol. Vyšším vrcholem je právě Černá hora a nižší jsou Sněžné věžičky (1070 m.n.m.). V sedle mezi oběma vrcholy leží nejvýše položené rašeliniště v české části pohoří- Vánoční louka. Čím jsme stoupali výš, tím byla mlha hustší a vlhkost větší. Když se přidal ještě vítr, nebylo to fakt nic příjemného a byla jsem ráda, že jsem přibalila čepici.




Na Sněžných věžičkách už nebylo vidět skoro nic, na vyhlídku jsme sice vystoupali, ale spíš abychom mohli říct, že jsme tu teda byli než že bychom něco viděli :-)




Potom jsme sestoupili dolů na asfaltku, kde už bylo trochu příjemněji a zašli ještě k rozcestí Čihadla a odtud ještě kousek k rašeliništi Na Čihadle. Jde o jedno ze známých vrcholových rašelinišť v sedle mezi Snědavskou horou a Černou horou. Místo bylo pojmenováno podle čihařů, kteří zde lovili ptáky na tahu.
Pramení zde Černý potok a říčka Jedlová. Samotné rašeliniště není porostlé klečí a na jeho okraji byla zbudována 4 m vyhlídková věž.




Potom jsme se už otočili zpátky a na silnici směr Kristiánov minuli jeden z jizerskohorských pomníčků- tzv. Jagerovu smrt. Připomíná neštěstí, kdy se na dřevorubce Karla Jägera v lednu roku 1927 převrátily saně při svážení dřeva.



Kousek od křížku jsme odbočili a po cyklostezce sešli zpátky k Josefodolské nádrži a do Karlova

Žádné komentáře:

Okomentovat