neděle 8. listopadu 2015

výlet po okolí Děčína: Dolní Oldřichov- Popovický vrch- Krásný Studenec- Klobouk- Thielova studánka

V dnešním krásném slunečném dni jsme se vydali na kratší procházku po okolí Děčína. Projeli jsme přes Podmokly a zaparkovali v Dolním Oldřichově. 
Trochu krkolomně jsme se dostávali přes železniční trať vedoucí do Jílového a Libouchce. Koleje vypadaly zarezlé, tak jsem přemýšlela, jestli je vůbec dráha v provozu. Na netu jsem našla, že zřejmě ne- jedná se o tzv. Kozí dráhu z Děčína do Oldřichova u Duchcova, na které byl provoz zahájen už roku 1871. Z důvodu špatného technického stavu byl provoz už před několika lety ukončen a na obnovení to nevypadá. Občas se tu konají nostalgické jízdy nebo jiné nárazové akce.

Po pěkném skalním hřbítku se skalkama a vyhlídkama na Děčín jsme došli k pomníku Františka Jošta. 


Na vysokém kamenném obelisku je jméno Franz Josst a datum 24. 12. 1862. Tehdy zde při lovecké vyjížďce zahynul ranou neopatrného střelce vrchní zámecký zahradník František Jošt. Pomník zřídili na místě neštěstí Joštovi přátelé. Dlouhou dobu ležel desetiletích obelisk shozený pod skalou, ale v roce 1991 byl opraven a reinstalován.
Jošt byl předním evropským odborníkem v pěstování orchidejí, ale také profesorem pomologie a botaniky na libverdské zemědělské škole, autorem vědeckých prací i učebnic, porotcem evropských květinových výstav (Belgie, Nizozemí, Anglie aj.) a členem mnoha přírodovědných společností. Okolo pomníku stával pěkný les, ale teď je všechno vykácené... prý kvůli větrné smršti v roce 2014.



O kousek níž se nachází krásný starý můtek zvaný Ovčí. 
Můstek přes Jílovský potok z roku 1561 byl postaven díky Günterovi z Bünau, který chtěl rozšířit pastviny pro ovce. Most má neobvykle vysoké klenutí, které pravděpodobně mělo stavbu ochránit před povodní. Podle pověsti byl ale most takto postaven proto, aby přes něj nemohly jezdit povozy sedláků, kteří odmítli podílet se na jeho stavbě.

/obrázek vypůjčen ze stránek www.ceskesvycarsko.cz/

Ovčí můstek je fakt pěkný, bohužel je vedle docela rušné ulice, takže ani nemáme vlastní fotku..

Dál jsme přes vilovou čtvrť Letná pokračovali na Popovický vrch. Kopec tvoří dominantu okolí, ale vrchol je zalesněný, takže odtud nejsou moc pěkné výhledy. Když jsme ale sestoupili o trochu níž, ukázaly se výhledy směrem na Krásný Studenec a hlavně na Děčínský Sněžník.


Prošli jsme  Krásným Studencem a odbočili k vrchu Klobouk. Na ten jsme teda úplně nedošli, ale ze sedla pod vrcholem byl nádherný výhled směrem na Růžák, Českosaské Švýcarsko a Lužické hory.



O kousek níž nám docela vhod přišla Thielova studánka (neměli jsme s sebou žádné pití a už fakt i žízeň).

foto vypůjčeno ze stránek http://www.estudanky.eu/6095-thielova-studanka

Studánka se nachází mezi Horním Oldřichovem a Martiněvsí. Voda ze studánky je krištálove cistá a pitná. Podle povesti se dokonce ten, kdo se z ní napije na sv. Martina presne o pulnoci z dreveného kalichu, stane do roka nesmírne bohatým... no, zvažujeme to :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat