neděle 1. listopadu 2015

Severák- Bramberk- Slovanka + Jablonec

V pátek jsme se spolu s Hankou vydali na takovou menší odpočinkovou procházku. Zahájili jsme ji na parkovišti u sjezdovek na Severáku. Je to docela velký areál, ale místní sjezdovky jsou spíš mírnější, pro dětí prostě ráj :-)


Vystoupali jsme na vrchol Severáku a odtud se spustili na silnici vedoucí pod rozhlednou Slovanka. Potom jsme prošli osadou Malá Strana. Je to pěkné místo s výhledy (teda kdyby bylo vidět samozřejmě). Je chráněné jako přírodní rezervace s dosud nezachovalejším a nejrozsáhlejším komplexem mokřadních až rašelinných luk na obvodu Jizerských hor.


Pokračovali jsme na Bramberk, kde je jedna z pěkných rozhleden, kterými se zdejší kraj jenom hemží. Na Bramberku jsme shodou okolností byli před 2 roky, kdy tady ještě vedle rozhledny stála stará zavřená chata (z roku 1892). Dneska jsme tedy s překvapením konstatovali, že namísto chaty stojí novostavba, zatím ještě nedokončená, ale vypadá poměrně rozsáhle. No, tak snad bude nová chata lépe prosperovat...


 Rozhledna Bramberk je ze žuly, byla postavená v roce 1912 a nahradila původní dřevěnou rozhlednu, je 21 m vysoká a poskytuje nádherný kruhový výhled (byla zavřená, ale nevadilo, stejně by to bylo bez výhledu)


Z Bramberka jsme pokračovali okolo vrchu Krásný zpátky pod Slovanku a podél nově upravené křížové cesty jsme vystoupali k rozhledně. 


 
Křížová cesta vede od úpatí kopce strmě na vrchol a ještě kousek dál k Siebtově studánce. 15 zastavení bylo postaveno roku 1840 Antonem Siebtem. Poničené žulové sloupky byly zrekonstruovány v letech 2011-13.

Na vrcholku kopce je rozhledna Slovanka, která je nejstarší železnou rozhlednou v ČR. Byla postavena v roce 1887 a nedaleko od ní stávala i turistická chata. Ta v roce 1895 vyhořela a v roce 1928 byla postavena chata nová. Rozhledna se postupem času dostala do tak špatného stavu, že hrozila i její demolice. Až v polovině 90. let začaly akce na její záchranu a v roce 2000 byla po rekonstrukci slavnotně otevřena.



Od Slovanky to už byl jenom skok zpátky k autu. 

Ještě jsme sjeli do Jablonce, ale tam jsme prošli jenom centrum s náměstím.



Žádné komentáře:

Okomentovat