neděle 6. prosince 2015

cesta do Úštěka

Dneska se udělalo krásné počasí, tak jsme se po dlouhé době vydali do Úštěka. Nebyl to žádný velký výlet, ale zastavili jsme se na pár pěkných místech. Skoro be se tenhle výhled dal nazvat "Za hrobkami" :-)

První zastávku jsme udělali hned za Ústím, v malé obci Valtířov. Vedle známého kostelíka stojí dost zanedbaná, ale stále pěkná hrobka rodiny Chotků. Jde o cihlovou novogotickou stavbu z roku 1869 a nechala ji postavit vdova po zemřelém Karlovi Chotkovi z Chotkova a Vojnína. Tento pán býval nejvyšším pražským purkrabím a kromě toho byl velkým příznivcem všeho moderního a pokrokového (a také to byl dědeček Žofie Chotkové, manželky Františka Ferdinanda d´Este). Všude, kde působil, se snažil ono místo nějak pozvednout, propagoval a podporoval muzea, hvězdárny, ústavy pro chudé, v Istrii vybudoval vodovody, v Praze se na jeho popud budovala kanalizace a dláždily ulice a náměstí, češtinu ho učil sám František Palacký. Nedaleký zámek ve Velkém Březně si koupil na stáří, nechal ho přestavět a po odchodu do penze se do něj nastěhoval.
Zajímavostí je, že to byl patně on, kdo první na světě odeslal novoročenku. V roce 1827 přišel na nápad, jak si odlehčit od společenských povinností. Místo osobních návštěv začal rozesílat takzvané omluvenky. Speciální gratulační lístky ozdobené obrázky posílal svým příbuzným a známým poštou. Byly to zřejme vůbec první novoročenky, které kdy pošty doručily.



Hned vedle hrobky se nachází busta T.G. Masaryka, tady je prostě všechno na jednom místě.


Prošli jsme se ještě dál směrem k řece a vyfotili protější Kozí vrch.


Potom jsme projeli Zubrnicema, Lovečkovicema a za Levínem jsme našli celkem slušné místo k zaparkování hned u odbočky zelené značky. Po té jsme vyšli na kopec a kousek pod vrcholem došli ke Schrollově hrobce. Směrem od Úštěka je pěkně vidět zdálky ve svahu, vždycky mě zajímalo co je to za stavbu a chtěla jsem se nahoru podívat. Hrobka ale není na trase žádného z obvyklých výletů, takže až dodnes to bylo jedno z takových těch "až jednou..."

Tato velmi zajímavá stavba byla postavená pro rodinu liběšického průmyslníka Josefa Schrolla podle projektu architekta Ludwiga Ritter von Zettela roku 1881. Josef Schroll byl textilní velkopodnikatel (z Broumova), který zakoupil liběšické panství roku 1871 od rodu Lobkoviců. Dva roky nato mu byl udělen šlechtický titul a on nechal vystavět na svahu nedaleké vyvýšeniny monumentální hrobku v řecko-antickém slohu. Stavba byla realizována na půdorysu řeckého kříže a na vrcholu je zakončena kopulí. Josef Schroll zemřel roku 1891 a jeho potomkům patřilo liběšické panství do roku 1945, potom patřila hrobka pod správu Státních lesů.




Střešní krytina se opravuje, takže kolem hrobky je trochu nepořádek a není tak fotogenická jako obvykle, ale tak nevadí, můžeme se stavit ještě jindy.

Z prostranství před hrobkou jsou pěkné výhledy směrem k Úštěku, před Úštěkem vodní plocha jezera Chmelař, vlevo Vlhošť.


Z nedaleké vyhlídky se zase otevřely pohledy na druhou stranu na Levín a pěknou zvonici na kopci nad ním.


Zvonice se nachází na kopci zvaném Turmberge, byla postavená v roce 1699 a bývala proslulá tím, že přitahovala blesky. Byl by to pěkný cíl některého dalšího výletu (teda pokud nebude hrozit bouřka) :-)


Nakonec jsme krátce prošli Úštěkem, vyfotili náměstí a pozdně barokní kostel sv. Petra a Pavla



za ním se ukázaly pěkně nasvícené Kostelíčky (Kalvárie Ostré)


Žádné komentáře:

Okomentovat