sobota 6. května 2017

z Cínovce do mlhy

Na dnešním výletě jsme si teda trochu naběhli. Pořád jsme spekulovali kam a jaké bude počasí, až jsme se rozhodli vyjet na Cínovec a jít směrem k Moldavě Krušnohorskými lesy. Dole teda nebylo kdovíjak, ale alespoň bylo vidět. Když jsme se ale blížili k Cínovci, dostali jsme se do docela husté mlhy, kterou nebylo skoro vůbec vidět, takže květnový výlet vypadal jako asi tak únorový.
Naštěstí se postupně mlha rozpustila a odpoledne se objevilo o sluníčko.



Naše první zastávka byla u Cínoveského rašeliniště. Územní rezervace je typickou ukázkou krajiny, která se vyvinula na náhorní planine východních Krušných hor v nadmorských výškách 800 - 900 m.

Docela jsem se těšila, ale bohužel z rašeliniště fakt nebylo nic vidět. Mlhou se člověk mohl podívat tak leda do lesa, ale o klasickém rašeliništi s chodníčkem, jak ho známe třeba ze Šumavy, jsme si tady mohli nechat zdát... (podle mapy to vypadá, že něco takového se nachází na druhé straně hranice, snad to zkusíme příště)



Dál po červené značce jsme se dostali ke štole Staré Fláje z roku 1934. Je vidět objekt vstupu do vodní štoly. Tudy proudí voda přivedená potrubím z pramenište Staré Fláje, připojují se i další vody z pramenište Vápenice  a společne potom samospádem tečou do Dubí, které zásobuje pitnou vodou.



Po červené značce jsme došli až k chatě Vitiška, kde tentokrát nebylo narváno německými turisty a na kvalitě jídla a pití, co jsme si dali, to byla sakra znát. Potom už jsme po neznačené cestě došli na vrchol Pramenáč. Kousek pod ním se nacházejí skalky s pěknými kamennými sluncemi. Vznikly při sopečné činnosti v prvohorách. Sopečnou činností vymrštěné kameny se v atmosféře ochladily a při dopadu zpět do horké lávy vznikly při chladnutí kolem nich praskliny připomínající paprsky slunce.







Vrchol kopce Pramenáč (909 m.n.m.), všude tam roste kosodřevina, takže to tam působí takovýmu "horským" dojmem...




Při cestě zpátky po neznačených cestách zpět dokonce občas vykouklo i slunce. Nakonec jsme museli projít přes rozsáhlé golfové hřiště, kde si Jess ukořistila golfový míček (naštěstí to nebyl míček, se kterým zrovna někdo hrál :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat