sobota 24. února 2018

Mariánská skála a okolí

Ve slunečném pátku jsme se se psem vydali na menší procházku na Mariánskou skálu. Je to teda náš obvyklý cíl, ale tentokrát jsem vzala i foťák a navštívili jsme i místa, kam jinak nechodíme.
Nejdřív jsme nedaleko Lidlu vylezli na kopeček Hůrka, kam se normálně moc nechodí, protože je to místo obkroužené zahrádkama a ani výhledy tam nejsou.

Kdysi jsem tu byla, ale vůbec jsem si nepamatovala, že by tu byl takovýhle pomníček, možná byl spadlý...




Celkem by mě zajímalo proč se Láďa Kohout v březnu 1948 v 25 letech zastřelil. Na internetech se mi nepodařilo nic najít. Člověka napadne, jestli to nesouviselo s Vítězným únorem, když se to stalo měsíc po něm, Kočkov byl venkov, byly tam určitě nějaké ty statky. Ale je možné, že důvody byly úplně jiné....

Přes louky jsme pokračovali dozadu na Mariánskou skálu. Jde o výrazný znělcový vrch (265 m n. m.). Jde o významnou mineralogickou lokalitu, z geologického hlediska je skála tvořena sodaliticko-natrolitickým lakolitem.

Nedaleko vrcholu stávala kaple, která vznikla v roce 1680 na oslavu konce morové epidemie. Její zbourání bylo naplánováno už za vlády Josefa II., ale tehdy se ještě podařilo stavbu zachránit. V devatenáctém století byla kaple zrenovována, nakonec padla až  v roce 1976, kdy už byla ve velmi špatném technickém stavu.

Takhle vypadala
Teď je tam tenhle kříž




Už od roku 2007 se plánuje stavby nové kaple. Ale jsme v Ústí, takže stát těžko kdy bude..
https://ustecky.denik.cz/zpravy_region/20100524_zanikleobce_kaple_marianka.html

výhled z okraje skály, dole Mariánský most


centrum proti slunci
Zpátky jsme se vracely kolem lomu, který se utěšeně rozrůstá. Naštěstí by měla snad už být těžba ukončena (teda v roce 2024), už takhle z toho kopce moc nezbylo.


Sluníčko krásně svítilo, sídliště vypadá úplně idylicky :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat