sobota 8. srpna 2020

Opava, Bruntál

Cestou z dovolené jsme se rozhodli stavit na místech, kam jsme se už dlouho chtěli podívat a nikdy se to nehodilo. Udělali jsme si teda trošku zajížďku, ale co se dalo dělat.

První zastávka byla Opava. Moc hezké město, ze kterého si pamatuju jenom obchodní dům Breda...

Zaparkovali jsme hned vedle Konkatedrály Nanebevzetí Panny Marie. Gotický farní kostel byl postaven ve 14. století na místě románského kostela. Jedná se o cihlovou stavbu se dvěma věžemi, z nichž vyšší je zakončena barokní bání. 

Slovo konkatedrála jsem potkala poprvé v životě- google praví, že je to "spolu-katedrála", tzn. kostel, který požívá stejnou vážnost a privilegia jako katedrála, má ale nižší prioritu. Katedrála je hlavním kostelem diecéze, zatímco konkatedrála ji doplňuje.

Prošli jsme na Horní náměstí, kterému dominuje radnice z roku 1903 podle projektu Rudolfa Srnetze. Její součástí je i dochovaná původní renesanční věž zvaná Hláska.

Před radnicí stojí kašna Koule z roku 1971, jejím autorem je Ivo Klimeš. Kašna byla inspirací ke vzniku opavského modelu sluneční soustavy. V adekvátních vzdálenostech od kašny jsou umístěny modely planet a tří planetek, jejich velikosti odpovídají poměru k velikosti Slunce. Vše je tedy v měřítku 1:626 576 000 oproti skutečné sluneční soustavě.

Přes Dolní náměstí s kostelem sv. Vojtěcha a Ostrožnou ulicí jsme došli k Obecnímu domu.


V Ostrožní ulici stával rodný dům Petra Bezruče. Na jeho místě je teď jeho muzeum.

Obecní dům je novobarokní budova podle projektu vídeňského architekta Rudolfa Eislera v roce 1915. Dneska je v ní společenský sál, galerie a kavárna.

Prošli jsme Dvořákovými sady, abychom se konečně podívali na obchodní dům Breda.. a je to dost smutný pohled.

Obchodní dům byl postavený v letech 1927–1928 firmou Breda & Weinstein podle projektu vídeňského architekta Leopolda Bauera. Ve své době se jednalo o největší obchodní dům v Československu. V roce 1945 byl název změněn na Průkopník, později na Prior a po roce 1989 zpět na Breda. Od roku 2012 je obchodní dům uzavřen a mimo provoz. V jeho těsné blízkosti se nachází nové obchodní centrum Breda & Weinstein.



Další zastávka (hodně krátká) byla v Bruntále. Bylo to teda hlavně proto, že o Bruntálu člověk tak nějak hodně slyší jako o vrcholné díře... a já tam přitom nikdy nebyla. To bylo třeba napravit, tak jsme se tam stavili a krátce se podívali aspoň na náměstí.

Zaparkovali jsme u kostela Nanebevzetí Panny Marie a prošli se po náměstí Míru.



Sloup se sousoším Nejsvětější Trojice na náměstí vznikl v roce 1715 na památku velké epidemie moru, která postihla zdejší kraj v roce 1714. Na vrcholu sloupu se nachází sousoší Nejsvětější trojice. Autorem je pravděpodobně Kryštof Kimmel.

Ve fontáně nebyla voda...


Vedro bylo dost nesnesitelné a vzalo nám chuť po dalším zkoumání Bruntálu. Už jsme se těšili do sedla Skřítek, tam mělo být o pár stupňů méně :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat