neděle 14. listopadu 2021

hlídka na Stráži

V neděli ráno byla mlha hustá tak, že by se dala krájet. Přesto jsme se vydali na vyhlídky, protože tyhle vyhlídky stojí za to vidět i bez výhledů :-)

Projeli jsme přes Mýto do Jablonce nad Jizerou a vyjeli k parkovišti u hotelu Stráž. Odtud je to už jenom kousek k vyhlídkám.

Projekt Hlídka na Stráži od MJÖLK Architekti začal vznikat v roce 2014. Podle původního projektu měla na vrchu Stráž nad Rokytnicí (Jablonec nad Jizerou je z druhé strany kopce) vzniknout klasická rozhledna. Morfologie kopce se však ukázala nevhodná na stavbu vyhlídkové věže, jelikož při standardních výškách neposkytovala dostatečný výhled. Proto se architekt ze studia Mjolk rozhodli pro koncepci několika zastavení na skalách, které vrchol kopce lemují. Inspirací pro lehké stavby z oceli, které jsou opláštěny dřevem, jim byly postavy z erbu města Rokytnice nad Jizerou – Liška, Medvěd, Ovce a Horník.



Jako první jsme si prohlédli Lišku.









Vedle Lišky se v lese schovává Medvěd. Vyhlídka připomíná velkého rozkročeného medvěda, jehož záda nabízí rozhled po lese z klidného místa nad borůvčím.




O kus dál je nejmenší vyhlídka- nenápadná Ovce. Dle map.cz nabízí klidný rozhled mezi stromy :-)



Poslední a asi nejefektnější je vyhlídka Horník. 








Víc o jednotlivých vyhlídkách a projektu zde https://www.hlidkanastrazi.cz/#hlidka-na-strazi

nebo zde https://www.mjolk.cz/hlidka-na-strazi/

Musím říct, že vyhlídky byly super, moc se mi to líbilo. Je teda fakt, že od vyhlídek by člověk mohl očekávat i nějaké ty výhledy do kraje, které se dneska bohužel nekonaly, ale na druhou stranu, spolu s výhledy by tu byly davy lidí (což prý většinou za pěkného počasí o víkendu nebo v sezóně opravdu bývá) a to by nám neumožnilo si takhle vychutnat krásnou architekturu.

Takže něco za něco, dneska jsme to měli prostě bez výhledů, ale zato sami pro sebe. Výhledy třeba zase někdy příště.


Žádné komentáře:

Okomentovat