středa 22. září 2021

jezero Balaton, Balatonfured a poloostrov Tihány

Z Veszprému už je to jenom malý kousek k Balatonu, tak jsme se rozhodli pro jeden den u vody s plným turistickým servisem a taky s trochou nostalgie po dávných dětských prázdninách strávených někde tady s langošema a rubikovou kostkou.

Konkrétně jsme dojeli do Balatonfuredu a ubytovali se v jednom z místních kempů. Na pláži jsme byli prakticky sami, když teda nepočítám místní ochočené kachny, které se klidně uvelebí metr od ležícího člověka a ještě začnou uraženě reptat, když se na ně špatně podívá.



Jezero Balaton (česky také Blatenské jezero) je jedno z největších sladkovodních jezer v Evropě, na délku měří skoro 80 kilometrů. Jeho jižní břeh charakterizují řetězce hlučných letovisek, zatímco severní břeh (kde jsme byli i my) si zachoval rákosové porosty, hlubší vodu a trochu přírody.

Samotný Balatonrured je považován za elegantní lázeňské město s usedlou atmosférou. Podél vody se táhnou řady občerstvení a obchůdků, ale za parkem jsou místní lázně s minerálními prameny.




jezdil sem Jaroslav Hašek

a Pavol Országh Hviezdoslav (a řada dalších)

U vody panovala taková poklidná a příjemná atmosféra a nebylo tu zdaleka tolik lidí, kolik jsem čekala...






Další den jsme podnikli snad jediný výlet z celé dovolené, který se dal považovat za turistiku :-) Popojeli jsme na poloostrov Tihany a tam obešli asi desetikilometrový okruh (!)

Poloostrov Tihany byl v roce 1952 vyhlášen prvním národním parkem v Maďarsku. Jeho centrem je vesnice Tihany, která si zachovala tradiční vzhled s řadou domů s doškovými střechami. Vesnici kdysi vévodilo benediktinské opatství na skále nad jezerem, později bylo přestavěno na pevnost a v 17. století zbouráno.





My jsme se z vesnice vydali kolem Vnitřního jezera (Belso to), které naplňuje sopečný kráter 25 metrů nad úrovní Balatonu po stezce ke skalním útvarům, které vytvořily usazeniny horkých pramenů. Slibovaná atrakce teda nestála za moc, vypadalo to prostě jako kámen v lese :-))


tabule lákala na něco příbuzného Mono Lake.... no nevim :-)

Obešli jsme jezero z druhé strany a vystoupali na svah nad Balatonem, kde jsou k vidění jeskyně původně sloužící jako obydlí mnichů.

pohled na Balaton a Balatonfured





Centrum obce, kterým jsme procházeli nakonec, bylo už spíš přeplněné turisty a stánky se suvenýry. Hlavní památka- Benediktinský kostel- byl pokrytý lešením a okolní zahrady rozkopané. Radši jsme se na parkoviště najedli a pokračovali zas dál.

Žádné komentáře:

Okomentovat