úterý 12. července 2022

Baba s Dědkem

V nedělním podmračeném a docela chladném počasí jsme se vypravili na krátkou procházku na vrchy Baba a Dědek nedaleko Kosmonos u Mladé boleslavi.

Auto jsme nechali ve vesnici Horní Stakory, kde je vedle kostela sv. Havla pěkná zvonička z konce 17. století.


Potom jsme trochu cestou necestou stoupali třešňovým sadem a lesem až k výhledu nad vesnicí.

pohled směrem asi tak ke Kolínu

Potom už jsem podešli vrch Brejlov a vydali se k Babě. 

Přírodní rezervace má dva významné vrchy Babu a Dědka. Vrch Baba je vyšší (363 m n. m.) a rezervace po něm získala své jméno. Vrch Baba i Dědek jsou vypreparované vulkanické komíny, narušené starou těžbou. V době, kdy se zde čedičové horniny těžily výběrovým systémem zde vznikly četné rokle a jeskyně. V oblasti roste hlavně dub zimní, habr obecný, javor a lípa malolistá. Na skalním podkladu se můžete setkat s řadou teplomilných rostlin, rostou zde třeba orchideje jako např. vstavač nachový.

"vchod" do vulkánu Baba



Na každém kroku je tu možné vidět vyvřeliny a pozůstatky sopečných aktivit.



vrchol Baby- tady nic moc zajímavého není :-)

Z Baby jsme pokračovali na Dědka, přímo na jeho vrcholu je vyhlídka na Český Ráj.


moc toho vidět nešlo


pro děti je tu udělaná naučná stezka, po které je provází skřítek Nefelínek.. to je on


Dědek nejdřív vypadal skoro nezajímavě, ale když jsme obešli vrchol, ukázaly se různé jeskyňky a skalní zákoutí, takže byl nakonec možná fotogeničtější než Baba.



Pak už jsme jenom seběhli z kopce, cestou potkali parádní ostružiny a mohli konstatovat, že zdejší kraj je fakt zásobený vším, co si člověk může přát- jsou tu všude třešně (teď už teda opadané a shnilé), maliny, ostružiny, jabloně, hrušně, ořechy, v lese určitě houby. No prostě sběračův ráj.

Žádné komentáře:

Okomentovat