neděle 10. července 2022

Hvězda, Police a klášter Křesobor

Zjistili jsme, že nemáme šanci stihnout v okolí všechno zajímavé. Taky počasí se bohužel trochu zhoršilo, byla docela zima, což taky k procházení moc nelákalo. Rozhodli jsme se ale cestou domů stihnout ještě aspoň pár dalších zajímavých míst.

První zastávka byla na Hvězdě. Zdejší poutní kapli Panny Marie Sněžné projektoval Kilian Ignác Dientzenhofer a vystavěna byla v letech 1731-33. Půdorys kaple působí zdáním pěticípé hvězdy, uvnitř je však kruhová. Josefínské reformy nařídily její odsvěcení a následné zbourání. Ke zbourání nedošlo, objekt nějakou dobu chátral, roku 1852 byla kaple obnovena.






výhled od kaple směr Broumov

vedle kaple je tu pěkná dřevěná turistická chata

.. a taky historický rozcestník

Když už jsme byli na Hvězdě, zastavili jsme se na kávu a zmrzlinu v nedaleké Polici nad Metují. Kromě obligátního náměstí s pramenem Julinka jsme se tentokrát podívali i na pár místo kolem.

radnice byla původně honosné soukromé sídlo z roku 1718

historická krčma, která na tomto místě funguje už 300 let

Z náměstí jsme se vydali ke klášteru benediktinů kolem hřbitovní kaple Narození Panny Marie, která vznikla z bývalého presbytáře původního gotického kostela.



Zdejší klášter založil v roce 1213 řád břevnovských benediktinů. Původní gotické budovy byly v letech 1676 - 1722 barokně přestavěny. Dnes se v prostorách kláštera nachází městské muzeum.


v kostele Nanebevzetí Panny Marie se dochoval vzácný raně gotický ústupkový portál z roku 1294

Z Police jsme se rozhodli vrátit s menší zajížďkou přes Polsko. Nejdřív jsme se stavili v Mieroszowě v obchodě a potom zamířili do Krzeszowa.

pěkný pohled na Ruprechtický Špičák cestou do Meziměstí

Před Krzesowem nás ještě zaujal podivný skalní útvar u obce Gorzeszow. Jmenuje se Čertův balvan a vypráví se o něm legenda, podle které chtěl čert zničit rozestavěný klášter tím, že na něj hodí balvan. Jak už to ale chodí, nestihl to do svítání, takže mu kámen spadl tady.



Hlavní cíl zajížďky do Polska byl ale klášter v Krzeszowě, česky v Křesoboru.



Křesoborský klášter, je bývalý benediktinský klášter v dolnoslezském Krzeszowě v Polsku, asi 16 km severovýchodně od Žacléře. Benediktinský klášter založila 8. května 1242 Anna Česká, vdova po slezském a polském knížeti Jindřichovi II. Pobožném. Klášter byl osídlen benediktinskými mnichy z Opatovického kláštera. Roku1289 benediktini klášter opustili, ale už 1292 ho osídlili cisterciáci. 1392 se Vévodství slezské Svídnice a s ním i klášter, stalo součástí Zemí Koruny české. Za husitských válek v letech 1426-1427 byl klášter zničen a 70 mnichů bylo zavražděno.



Klášter vypadá opravdu impozantně, ale u všech vchodů do kostelů hlídali energičtí dědové- hlídači, kteří nás směřovali do infocentra pro vstupenky do všech objektů. To jsme ovšem neměli v plánu, bylo už skoro 5 hodin a před námi dlouhá cesta. Takže ani nahlédnutí do kostelů nepřicházelo v úvahu, škoda...


kaple u parkoviště

Do klášterní zahrady už jsme se nevypravili (nedala se projít), takže jsme jenom kolem rybníčku se sochama došli zpátky k autu a vydali se na dlouho cestu domů přes Trutnov a Jičín.

Žádné komentáře:

Okomentovat