neděle 10. července 2022

Na Čáp a Skály

Ve středu nebylo úplně ideální počasí, ale ráno ještě nepršelo, tak jsem se rozhodli to risknout a vydali se na naplánovaný pěší výlet.

Nakonec jsme zavrhli vlak a autem dojeli na parkoviště na náměstí v Teplicích nad Metují. Odtud jsme kolem zámku prošli na kraj městečka a začali stoupat po zelené turistické značce.

raně barokní Dolní zámek ze 17. století

Cesta byla stoupala celkem mírně, akorát na konci bylo stoupání trochu strmější, to už jsme ale dorazili na první vyhlídkové místo- skalní útvar Lokomotiva.

pohled od sjezdovky Kamenec

Lokomotiva


pohled na Teplické stěny z Lokomotivy

K rozcestí Pod Bludištěm se pak cesta proplétala mezi menšíma skalkama a údolíčkama. Všude byla spousta borůvek. Počasí nám bohužel moc nepřálo a občas trochu pršelo.



Po silnější dešťové přeháňce jsme pak už dorazili na rozhlednu Čáp postavené na nejvyšším vrcholku Adršpašsko-teplických skal. Rozhledna slavnostně otevřená 20.9.2014 nahradila dávno zaniklou rozhlednu z první republiky.


skalní města v dálce

tady je vidět déšť, který postupuje dál do Polska

vzadu jsou nezřetelně vidět Krkonoše

Z rozhledny už jsme jenom seběhli do osady Skály, kde jsme si v zámečku dali zasloužené pivo.
Barokní venkovský zámeček Skály neboli Bischofstein  tu stojí od roku 1666, kdy ho na místě poplužního dvora nechal postavit královéhradecký biskup Matouš Ferdinand Sobek z Bílenberka a používal jej jako své letní sídlo. 


Zpátky do Teplic už vedla pohodlná cesta po žluté turistické značce kolem kaple sv. Huberta a pramene sv. Huberta.





Žádné komentáře:

Okomentovat