neděle 10. července 2022

Výlet kolem Horního Adršpachu a Vlčí roklí

Druhý den dovolené jsem se vydala na kratší výlet kolem Horního Adršpachu po cyklostezce a skalama zpět. Cesta vedla zadem kolem skal po červené turistické značce a cyklostezce až na rozcestí pod Zvětralým vrchem. Tam se ukázal docela pěkný výhled na Sněžku a Krkonoše na jednu stranu...


.. a na rozhlednu na Čápu na stranu druhou.

Po zelené a pak po modré značce jsem vystoupala nad okruh Teplickými stěnami. Cesta to byla docela zajímavá, dost různých žebříčků a průchodů, samozřejmě vedla dost nahoru a dolů, nakonec ale vedla už pořád vrchem a ukázaly se i pěkné výhledy.




Třeba z vyhlídkového místa U Roklin se otevřel parádní výhled na Teplické skalní město.


Nakonec modrá značka zase sestoupila do Vlčí rokle.


Vlčí rokle tvoří přirozenou hranici mezi dvěma skalními městy – Adršpašskými a Teplickými skalami. Nalézají se zde vysoké skály, jezírky a vodopád. Návštěvníci tu můžou vidět skutečnou divokou přírodu s rašeliništi, podmáčeným terénem a skálami.







Z Vlčí rokle cesta opět vystoupala a napojila se na klasický okruh Adršpašskýma skalama. Myslela jsem, že to ten kousek v pohodě projdu, ale bylo to čiré utrpení. Na schůdkách postup pouze ve frontě v řadě vřískajících divných lidí, dole to bylo lepší jenom o fous. To, že se cesta pořád klikatila nahoru a dolů, taky na rychlosti postupu zrovna nepřidalo. No, bylo to dost zdlouhavé, nakonec jsem ale dospěla na konec a mohla přes trať dojít zpátky nahoru k zámku v Adršpachu.


Cesta v dusnu a vedru byla nakonec docela náročná, i když to nebylo až tak dlouhé. Potom jsem si ale odpočala a večer jsme vyšli ještě na kratší procházku na Křížový vrch.


Z polní cesty od Adršpachu se daly zachytit docela pěkné pohledy na skalní město.


Pod Křížovým vrchem je k vidění socha sv. Václava. Na jeho podstavci jsou dva německé nápisy — první je Václav a Barbara Rosmannovi, kteří nechali v roce 1802 sochu postavit. Druhý nápis patří baronu Nádhernému, který sochu v roce 1937 nechal opravit.


Z rozcestí jsme pak už začali stoupat na samotný Křížový vrch.
Podél cesty je  umístěn soubor litinových desek až ze 17. století. Na konci 20. století byly tyto desky zrestaurovány. 



Celá cesta je zakončena křížem z roku 1857 na vyhlídkové plošině. Na jeho podstavci je vyobrazena sv. Anna, sv. Josef a sv. Jan Nepomucký.



Výhledy směrem do skal byly večer bohužel proti slunci, ale zespoda z louky to už šlo..


Cestou do hospody jsme pak míjeli zase Adršpašský zámek.

Žádné komentáře:

Okomentovat