sobota 23. července 2022

Řezno- Walhalla

Sobotní den jsme zahájili cestou busem do nedalekého Donaustaufu a výstupem ke slavné Walhalle.

Vzali jsme to vrchní trasou pro pěší kolem kostela sv. Salvátora s pěknou křížovou cestou.





Terén byl kamenitý a místy strmý, ale bylo to docela blízko a brzy jsme se dostali na místo (a udělali jsme dobře, kolem 9 ráno tu bylo málo lidí, tak jsme si mohli prohlídku i výhledy líp užít).

Walhallupamátník německy mluvících osobností dal postavit Ludvík I. Bavorský v letech 1830-1842. 
Když v letech 1806-1807 Napoleon porazil Čtvrtou koalici, bojovali Němci na obou stranách. Mladý kníže Ludvík, korunní princ Bavorského království, jež Napoleon zřídil, chtěl stavbou probudit a posílit vědomí národní soudržnosti všech Němců a Germánů v Evropě.





Jako velký obdivovatel antického Řecka a italské renesance inicioval Ludvík I. v zemi vznik mnoha neoklasicistních budov a právě Walhalla představuje vrchol jeho stavitelských snah. O realizaci stavby se postaral architekt Leo von Klenze, který navrhl podobu „síně slávy“ v řeckém antickém stylu, vzorem mu byl aténský Pantheon. Walhalla byla slavnostně otevřena roku 1842. 




Od roku 1842 jsou v Památníku umístěny busty významných Němců nebo osobností spojených s německou historií. Je zde celkem cca 130 bust a 65 pamětních desek a nové se stále přidávají. Uprostřed haly, na čestném místě, je socha krále Ludvíka I. 

Právo rozhodovat o umístění ve Walhalle má od roku 1847 bavorská vláda, která tam zařadila celkem 31 osob. Byl mezi nimi například Martin Luther, maršál Radecký a řada hudebních skladatelů. Nacisté Walhallu ignorovali, patrně kvůli příliš širokému, jazykovému a ne rasovému pojetí germánství. Po druhé světové válce přibyli například Richard Strauss,  Albert Einstein, protinacistická studentka Sophie Schollová, Konrád Adenauer, Edith Stein, Carl Gauss či Johann Gregor Mendel. Celkem se v roce 2014 ve Walhalle připomínalo 195 osob, z toho 12 žen.






Do obce Donaustauf jsme jsme se vrátili kolem řeky, takže jsme se vyhnuli rušnému parkovišti a mohli si kromě výhledů budovy vyfotit i zespoda.




Čínský pavilon v parku v Donaustaufu


Po snídani v místním pekařství jsme se vydali ještě k hradu Donaustauf kolem kostela sv. Michaela se hřbitovem.


Zřícenina mohutného hradu Donaustauf se nachází asi půl kilometru od centra na kopečku nad městem. Hrad založil biskup z Řezna v letech 914-930. Až do roku 1355 byl hrad v majetku kláštera v Řezně. V letech 1355 - 1373 za Karla IV. patřil jako součást Hornofalckého panství do Českého království. 

V roce 1634 byl hrad dobyt Švédy a téměř zničen. V 17. století byl hrad částečně zrekonstruován, ale od roku 1700 se už rozpadal a v roce 1812 jej koupili Thurn-Taxisové. Od roku 1989 je hrad majetkem města Řezna.



výhled na laguny u Dunaje

vzadu Řezno

na prvním kopci je vidět Walhalla




no, vypadal impozantně...

Žádné komentáře:

Okomentovat