neděle 10. července 2022

Ida Běloves, Ostaš, Adršpach

Cestou na severovýchod jsme se krátce zastavili na okraji Náchoda v Bělovsi. Bývaly tu lázně proslavené hlavně místní kyselkou Idou. Ta se stáčí dodnes, ale lázně mají svou slávu jaksi už dávno za sebou.

Lázně byly založeny roku 1818  a léčila se zde onemocnění kardiovaskulárního systému. Po 2. světové válce byly lázně znárodněny a po revoluci částečně vráceny potomkům původních majitelů v restituci. Kvůli sporům o vodu a problémům s hygienickými předpisy byl ale v roce 1996 na lázně vyhlášen konkurz, noví majitelé lázně definitivně zrušili a areál od té doby jenom chátrá.





Na druhé straně řeky ale byly v roce 2019 z iniciativy města Náchod zprovozněny Malé lázně Běloves. Byla tu postavena replika vily Komenský, infocentrum, kavárna a hlavně kolonáda s prameny Jan a Běla.


O pár metrů dál jsem ještě zaskočila pro keš na nedalekému pěchotnímu srubu těžkého opevnění N–S 84.


Další zastávka byl (jako obvykle) na Ostaši. Bylo docela vedro, ale prošli jsme bludiště a došli nahoru na vyhlídky. Prostě taková klasika.







Čertovo auto


výhled na protější Kočičí skály a Javoří hory


Ubytovaní jsme letos přímo v Adršpachu, večer už je tu naštěstí klid a po 19 hodině je dokonce problém sehnat místo, kde vám uvaří. Nakonec jsme uspěli v jídelně hned u vchodu do skal. Kromě smaženého sýra tam měli i vycpaného medvěda.


v jezírku se jako obvykle koupala spousta nahatých lidí


Skály jsme obešli spodem a vrátili se kolem zámku zpátky do ubytování.


Na místě dnešního zámku stávala v 15. století tvrz pánů Berků z Dubé. Nejstarší popis už přestavěného zámku pochází z roku 1661. Na začátku 17. století nechal Adam Bohdanecký zámek rozšířit. Další drobné úpravy pak proběhly za hraběte Prokopa Hartmana z Klarštejna roku 1825 a poslední úpravou prošel zámek v roce 1886. 

Zámek byl znárodněn po válce na základě Benešových dekretů, přešel na Ministerstvo školství a v 50 letech tu byla ubytovna pro učně textilního závodu v Horním Adršpachu. Koncem 60 let budovu převzalo Ministerstvo vnitra, které zde zřídilo archiv a investovalo do nejnutnějších oprav. V roce 2003 získal zámek Svaz klubu mládeže, v roce 2012 zámek odkoupila obec Adršpach a pustila se do jeho rekonstrukce. Dne 1. května 2014 byl zámek poprvé zpřístupněn veřejnosti.

Naproti zámku stojí krásný Umlaufův statek z druhé poloviny 17. století. Tato unikátní hrázděná stavba je jedinou tohoto typu, která se dochovala ve východních Čechách.


Žádné komentáře:

Okomentovat