neděle 22. dubna 2018

Zahrádky, Holany, Jiljov

V krásném skoro letním počasí jsme se tentokrát vydali jenom na kratší výlet většinou po už známých místech v okolí Holan.
Auta jsme nechali v Zahrádkách a Valdštejskou alejí jsme se vydali k Barbořinu mostu. 
Když Albrecht z Valdštejna získal zámek Zahrádky jako konfiskát po bitvě na Bílé hoře, nechal zámek přestavět, vysadit park a dlouhou lipovou alej. Některými autory je uváděna existence aleje již v roce 1622. V aleji se vyskytují stromy různého stáří, věk nejstarších asi 20 lip je odhadován na 250 let. Některé stromy už raší zeleně, jiné vypadají jako uschlé. Ale snad je to jen tím, že vyraší o něco později (?).



Cestou jsme míjeli Barbořin kamenný most z roku 1836, na němž stávaly barokní sochy sv. Barbory a sv. Jana Nepomuckého. Sochy byly kvůli havarijnímu stavu mostu přemístěny do zámeckého parku v Zahrádkách. Před Barbořiným mostem na odbočce u zaniklé cesty ke kostelu sv. Barbory stával v minulosti hostinec Lindenschänke.






Z aleje jsme odbočili ke kosteli sv. Barbory, ten se vlastně jediný dochoval z bývalé osady Mnichov. Nejstarší zprávou o existenci fary v Mnichově je zachovalý rejstřík papežských desátků z roku 1352. Dnešní barokní stavba má renesanční původ, který je datován do roku 1550. V souvislosti se zachovalým letopočtem na zdi kolem areálu kostela, hřbitova a zvonice je však možný i rok výstavby 1582. Archeologický průzkum lokality provedený roku 1976 odhalil gotické základy zvonice z druhé poloviny 15. století a keramiku dosvědčující osídlení plošiny až z roku 1319. Je též známo, že pod kostelem se v letech 1584 až 1792 rozléval Mnichovský rybník. Část stavby kostela pochází z roku 1588, zbytek byl přestavěn.



Na schodišti ke kostelu jsou sochy svatého Judy Tadeáše a svatého Václava.




Od kostela jsme prošli obcí Borek a podél lesa se vrátili na modrou turistickou značku.

Kdoulovec
Odbočili jsme k hrádku Jiljov, ten mám fakt ráda..
Je to bývalá tvrz ze 14. století, později opuštěná. Dnešní podoba skalních bloků je s velkou pravděpodobností výsledkem romantizujících stavebních úprav hraběte Vincence Karla Kounice z doby kolem roku 1820. Objekt potom nějaký čas sloužil snad jako vyhlídka a během honů zde mělo být podáváno lehké občerstvení lovcům. více třeba zde https://folprecht.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=442280






jabloň
orsej jarní (asi)
Potom už na nás vedro a únava trochu dolehly, zastavili jsme se tedy v Holanech v hospodě a potom pokračovali k rybníkům.
Prošli jsme osadou Rybnov, kousek po silnici a kolem rybníka Jílovka se vrátili na silnici do Zahrádek.
Jess si zaplavala v protějším rybníku Nohavice.



Trasa to nebyla moc dlouhá, ale kvůli neskutečnému vedru jsme toho měli docela dost a od dalších cílů jsme tentokrát upustili.

Žádné komentáře:

Okomentovat