úterý 9. srpna 2022

výstup na Lysou horu

Dneska se udělalo krásné počasí, tak jsem se rozhodli vylézt zase po nějaké době na Lysou horu. Dojeli jsme do Ostravice a zjistili, že tam, kde bylo před dvěma rokama vrchní parkoviště, je jenom značka zákazu parkování, parkoviště je prázdné a zahrazené kamenama. Takový klasický český přístup. Zaparkovali jsme teda o něco níž a vydali se nahoru.

Cesta na Lysou po červené značce vlastně není moc záživná, vede skoro pořád lesem, výhledů je pomálu, tak to moc neubíhá. Nakonec jsme se ale nahoru vysápali...

cestou

podél cesty jsou cedule Lysohorského bestiáře


Tak nějak se tu za poslední roky nic nezměnilo, Bezručova chata i Chata Emil Zátopek stojí, vysílač taky, hladící bod je ještě víc ohlazený...



pohled ke slovenským horám


výklenková kaplička

Došli jsme až k vysílači a z vyhlídkové plošiny vyfotili dalších pár pohledů na slovenskou stranu.



Na samotném vrcholu probíhal boj o nejlepší fotografii či selfie, sama jsem musela vyfotit asi tři skupiny než jsem se dostala k fotce obelisku bez lidí.


Smrk a hřeben Radhoště

Cestou zpátky jsme pak v první zatáčce pod vrcholem míjeli pomníčky těch, kteří nedošli...


No a dole jsme na závěr zjistili, že máme za stěračem lísteček s pozvánkou na PČR ve Frýdlantu nad Ostravicí. Bylo tam takových aut asi tak padesát. Asi to byli všichni ti, kteří nechápavě koukali na prázdné parkoviště o 30 metrů dál. Tak já nevím, můžeme se třeba utěšovat tím, že si za to ve Frýdlantě něco pěkného koupí nebo postaví, ideálně něco, co bude sloužit lidem (no jasně, jsme v ČR, takže je to utopie, ale co už).

Žádné komentáře:

Okomentovat