čtvrtek 29. června 2023

Malino Brdo a Vlkolínec

Počasí se konečně vylepšilo, tak jsme se ve čtvrtek vydali na dlouho plánovaný výlet do Vlkolínce. Cesta na Malino Brdo pod lanovkou byla překvapivě rychlá a pohodlná a pak už jsme pokračovali mírně z kopce na Vlkolínské lúky.

lanovka jezdí každý den a vyváží hlavně cyklisty

naučné cedule podél cesty nebyly moc povzbudivé

Areál Malinô Brdo se nachází v nadmořské výšce 545 až 1 209 m n. m.a je asi jen cca 4 km od centra Ružomberoka. Počátky zdejšího střediska spadají do poloviny 20. století, kdy byl vybudován hotel Malina. V roce 1964 se pak začala stavět kabinová lanovka z Hrabova.

horní partie se sjezdovkami

Zřejmě kvůli tomu, že ještě nezačala sezóna, bylo nahoře naprosto mrtvo. Pár lidí zřejmě ze zdejšího hotelu se potulovalo kolem a jinak všude ticho, klid, zavřeno. Stejné to bylo i na salaši na Vlkolínských loukách. Po chvíli soustředění jsme v ohradě objevili pár koz ukrývajících se ve vysoké trávě...



Haliny- skály nad Maliném

ze sedla Pod Sidorovom jsme začali sestupovat k Vlkolínci

Vesnice Vlkolínec už není odtud daleko. Tady je fajn, že od poslední návštěvy před asi pěti lety se tu nic nezměnilo. 


První písemná zmínka o Vlkolínci, který je typickou vrchařskou vesnicí, pochází z roku 1376. V roce 1625 vesnici tvořilo 9 domů a v roce 1828 pak 51 domů. V roce 1944 část obce německá vojska vypálila v rámci represí proti partyzánům. V roce 1977 byl Vlkolínec vyhlášený památkovou rezervací a od roku 1993 je zapsaný do seznamu Světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.


zvonice


Rolnický dům s muzeem


Naproti kostelu Navštívení Panny Marie je maličký hřbitov, kde prý nedávno zastřelili medvěda. Jsou tu všude přemnožení a chodí na hřbitovy žrát vosk. Ještě štěstí, že jsme se to dozvěděli až po návratu domů.




Z Vlkolínce jsme pokračovali po žluté turistické značce a pak po cyklostezce směr Ružomberok. U Krkavé skály jsme se po zelené přesunuli na další cyklostezku a po moc hezké vrstevnicové cestě drazili at na rozcestí nad Hrabovem. 

vlevo Velký Choč, vpravo Vysoké Tatry v mracích

Krkavá skála, která patří mezi nejvyšší skalní jehly na Slovensku


Žádné komentáře:

Okomentovat